Vild­andens poli­tikker

I Vildanden har vi politikker og retningslinjer for forskellige emner, som du kan læse mere om herunder.

Politikker og retningslinjer

  • Hygiejnepolitik

    Et af dagtilbuds arbejdsmiljømål, er forebyggelse og nedbringelse af sygefravær, og da smittetrykket generelt er højt i en institution, har vi derfor stor fokus på rengøring og håndhygiejne.

    Håndhygiejne for personalet:

    • Vi er opmærksomme på at have en god håndhygiejne.
    • Vi er opmærksomme på god håndhygiejne efter f.eks. bleskift, næsepudsning, sortering af snavset vasketøj eller håndsortering af affald.
    • Vi anvender altid handsker ved skift af ble, når vi har hjulpet et barn på toilettet, håndsortering af affald, vasketøj, afføring, opkast og betændelse.
    • Vi har adgang til desinfektions dispensere i grupperne, og små flasker til rygsækken.

     

    Håndhygiejne hos børnene:

    • Voksne er rollemodeller for at skabe en god håndhygiejne blandt børnene.
    • Det er et pædagogisk tiltag, at børnene vasker hænder, efter de har været på toilet, selv taget bleen af, pudset næse, været på legepladsen og inden de skal spise.
    • Vi bruger tid på at sæbe hænderne grundigt ind, skylle sæben af og tørre hænder i papirshåndklæder.
    • Hvis der tørres hænder i håndklæde, skiftes denne efter hver frugt og frokost.

     

    Generel hygiejne og rengøring:

    • Borde vaskes før og efter hvert måltid.
    • Stole vaskes efter behov.
    • Gulvet fejes efter hvert måltid.
    • Der luftes ud efter hvert måltid.
    • Toiletter, håndvaske og dørhåndtag vaskes eller afsprittes hver dag i middagsstunden.
    • Pusleborde rengøres til middag.
    • Vi bruger underlag på puslebordet, hver gang vi skifter børnene.
    • Puslemadrasser sprittes af efter bleskift.
    • Bleer med afføring lægges straks i affaldsposer og poserne lukkes med en knude.
    • Der bruges forklæder, når barnet har tynd eller meget afføring.
    • Vi vasker karklude og viskestykker ved 60 grader.
    • Legetøj rengøres jævnligt.
    • Ipad, mobiltelefoner og DayCare skærmen afsprittes hver dag
    • Tastatur til computerne afsprittes hver uge
    • Når vi har sygdomsperioder med opkast, diarré og øjenbetændelse, skærper vi rengøringen.
    • Vi er opmærksomme på hvilken dag i ugen der er grundig rengøring, så huset er klargjort til dette.

    Godkendt i forældrebestyrelsen og personalegruppen efteråret 2021

  • Mad- og måltidspolitik

    I Børnehaven Vildanden følger vi Sundhedsstyrelsens vejledninger og Vejle Kommunes inspirationshæfte til institutionernes mad- og måltidspolitik for 0-6 årige.
    Vi har fokus på at børnene præsenteres for sund og varieret mad for at sikre trivsel og gode kostvaner.

    Frokost- og Madordning i Vildanden
    I Vejle Kommune er det forældrebestyrelsen der beslutter, om der skal være en frokostordning i institutionen gældende for en 2-årig periode.

    Frokostordningen kan ikke fravælges. Der er mulighed for at vælge en 4 dages frokostordning, hvis barnet har en fast fridag om ugen, dette skal meddeles til lederen.

    Forældrebestyrelsen har ligeledes besluttet, at der skal være mellemmåltider(madordningen), som er morgenmad, formiddagsmad og eftermiddagsmad.  Alle børn er som udgangspunkt tilmeldt mellemmåltider, men ved henvendelse til lederen, kan dette fravælges. For både børn og personalets skyld, opfordrer forældrebestyrelsen alle børn til at være med i madordningen.

    Maden er varieret og ernæringsrigtig med udgangspunkt i sundhedsstyrelsens vejledninger og Vejle Kommunes inspirationshæfte til institutionernes ’Mad- og Måltidspolitik for 0-6 årige’.

    Køkkenet
    Dorit vores husassistent er ansvarlig for kosten, der bliver tilberedt og serveret i Vildanden. Hun er ligeledes ansvarlig for rengøring og hygiejne i køkkenet. Dorit er uddannet smørrebrødsjomfru.

    Karina har ansvaret for indkøb, temperaturmålinger i div. køle- og fryseskabe osv.

    Kosten i Vildanden
    Køkkenet i Vildanden er et almindeligt villakøkken, som ligger som husets hjerte. Det betyder, at børnene kan følge med, når Dorit står i køkkenet og tilbereder vores måltider. Rugbrød med et bredt varieret pålægsfad, evt. en lun ret samt lækre grøntsager serveres 3-4 gange om ugen, mens vi 1-2 gange om ugen får en varm ret. Vi vælger friske råvarer gerne økologiske, hvor det er muligt. Vi stræber efter at vores økologi udgør 60-75% af køkkenets samlede råvareindkøb.

    Økologi: kornprodukter, mælkeprodukter, grønt og frugt er økologiske.

    Måltider i Vildanden
    Morgenmad kl. 6.30 - 7.30:
    Friskbagt brød, et blandet udvalg af morgenprodukter samt diverse tilbehør. Der tilbydes både vand og mælk.

    Frugtsamling kl. 9.00:
    Frugt, grønt og brød, hertil serveres vand

    Frokost kl. 11.15:
    Frokosten består både af varme, lune og kolde retter. Rugbrød med forskelligt pålæg både kød- og fiskepålæg, men også forskelligt vegetariske pålæg. hertil serveres mælk og vand

    Eftermiddagsmad kl. 14.00:
    Vi spiser eftermiddagsmad. Dette måltid kan bestå af grønt, nybagte boller, pølsehorn, koldskål, skorper, knækbrød, rugbrød mm. Der serveres vand til.

    Dagens menu bliver hver dag beskrevet på vores tavle til forældreinformationer. 

    Sukker politik
    Vores overordnede holdning er, at det ikke er i Vildanden, børnene skal smage søde sager første gang.

    I hverdagen bliver børnene ikke tilbudt sukkerholdig mad, men der kan være visse madvarer, der indeholder skjult sukker. Vi har fokus på at den mad, der serveres i Vildanden er sund og nærende, og ikke indeholder overflødigt sukker og fedt. Der forekommer særlige lejligheder, hvor børnene bliver budt på saftevand eller en is på en varm sommerdag.

    Forebyggelse af overvægt
    Hvis vi har børn med overvægts problemer, sætter vi tidligt ind og i samarbejde med forældrene søger vi hjælp og vejledning hos sundhedspleje, kostkonsulent eller bevægelseskonsulent.

    Særlige hensyn
    Vi forholder os til mad fra forskellige kulturer og diæter.

    Børnene skal ikke medbringe fødevarer hjemmefra i forbindelse med fødevareallergi. Vi kan i særlige tilfælde lave speciel kost i forbindelse med fødevareallergi f.eks. ved glutenallergi, hvor der ikke findes alternativer.

    I forhold til laktoseintolerant (mælkeallergi) tilbydes der i stedet vand som alternativ drikkevare. I samråd med forældrene kan vi i den forbindelse undlade at servere bestemte madvarer.

    Børn fra familier med anden madkultur
    Vi respekterer, at familiers kulturer kan være forskellige, herunder også madkultur. Madkulturen kan være begrundet i religion eller et værdibaseret til- eller fravalg af bestemte fødevarer. Vi laver ikke speciel mad i den forbindelse. Vi undlader, i samråd med barnets forældre, at servere bestemte fødevarer for barnet.

    Barnets kost aftales i dialog mellem forældre og personalet. I dialogen vendes også den pædagogiske tilgang til mad og måltider; herunder inklusion, da vi vægter alle børn har mulighed for være i et madfællesskab.

    Mad og måltidsvaner
    Vi arbejder pædagogisk med gode vaner og dannelse omkring bordet. Vi grundlægger gode vaner med hensyn til sociale kompetencer som at vente på tur, og hvordan samtalen kan foregå ved bordet. Hvordan man hjælper hinanden med at række fadet videre. Medarbejderne spiser med – et pædagogisk måltid, hvilket kan fremme børnenes madmod og lyst til at smage nyt mad. Der er fokus på sunde kostvaner, f.eks. at barnet kan mærke sult og mæthed. Det er sundt at spise langsomt, tygge maden godt og holde små pauser. Børnene har lov til at vælge mad fra, men vi opfordrer dog til, at der smages på maden, og at vi taler ordentligt om maden.

    Fællesskab er et af nøgleordene omkring måltiderne i Vildanden. Vi er sammen om et måltid. Derfor spiser vi som udgangspunkt også den samme type mad.

    Vi støtter den finmotoriske udvikling ved:

    • at spise med kniv og gaffel
    • at barnet selv hælder vand op i kruset fra den lille kande
    • at barnet selv smører sit rugbrød

     

    Inddragelse i madlavningen
    Vi nyder at inddrage børnene i tilberedningen af maden samt borddækningen.  Vi er heldige at børnene må være med i køkkenet, da det ikke er et produktionskøkken vi har.

    Børnene hjælper bl.a. med

    • at skrælle og skære gulerødder
    • at rengøre og snitte salat og frugt osv.
    • at så, høste og tilberede bær og grønsager fra vores højbed
    • ugentlig bagning af boller til eftermiddagsmaden
    • bagning af boller og kager til forældrekaffe, Bag for en sag osv.

     

    Mad ved traditioner og festlige lejligheder

    Årsplanen og pædagogiske aktiviteter:
    Ved traditioner som for eksempel jul og påske laver vi pædagogiske aktiviteter med børnene, som hører traditionen til; vi tager på Børkop vandmølle og spiser vores medbragte risengrød, bager julesmåkager og holder jule- og påskefrokoster.

    Disse aktiviteter hører ind under læreplanstemaet ”Kulturelle udtryksformer og værdier” som sanseoplevelser forbundet med årstidernes traditioner.

    Forældrekaffe:
    Når vi holder forældrekaffe i Vildanden, er det ofte med både kage og boller. Her er der noget dannelse i kun at tage et stykke kage og/eller en bolle, så der er nok til alle. For de børn, hvor forældrene ikke kan deltage i forældrekaffen, sørger personalet for, at barnet får en bolle og/eller et stykke kage i hyggeligt selskab med vennerne, personalet og de fremmødte forældre.

    Fællesspisning med medbragt mad, som fx arbejdslørdag:
    Ved arrangementer, hvor forældrene medbringer mad til en fælles buffet, er det forældrenes valg, hvad de medbringer, ligesom det er forældrenes valg, hvad egne børn spiser. Det anbefales dog, at det er sund og nærende mad.

    Farvelfester fejres i samråd med forældrene med udgangspunkt i ’Børnenes fødselsdage’.

  • Solpolitik

    Vores solpolitik skal være med til, at sætte fokus på, at både børn og medarbejdere bliver beskyttet bedst muligt mod solens skadelige uv-stråling.

    Vi ved, at solskoldninger i barndommen giver øget risiko for at udvikle kræft i huden senere i livet. En god solpolitik sikrer, at alle børn og medarbejdere bliver beskyttet mod solens skadelige uv-stråling, når uv-indekset er 3 eller mere.

    Vi følger Kræftens Bekæmpelses anbefalinger som siger:

    • At børn og voksne skal solsikres mellem kl. 12 & 15, når uv-indekset er 3 eller mere
    • At en kombination af skygge, solhat og tøj samt solcreme (hvor tøjet ikke dækker), er den bedste måde at solsikre sig på
    • At institutionen skal tjekke dagens uv-indeks via Sundhedsstyrelsens, Miljøstyrelsens og Solkampagnens app ”Uv-indeks”.

     

    Derfor er det vigtigt at I:

    • Smører børnene ind hjemmefra om morgenen
    • Giver børnene tøj med der kan beskytte mod solen (Solhat, tøj der dækker skuldre lår m.m.)

     

    Derfor er det vigtigt at vi:

    • Sikrer at alle børn er smurt, inden vi går udenfor, og at de har passende tøj på, der beskytter
    • Genindsmøre børnene, hvis de har svedt eller badet, med rigelige mængder vandfast solcreme (mindst faktor 15), der beskytter mod både UVA- og UVB-stråling. En god børnehåndfuld solcreme til én hel barnekrop (20 ml). Vi bruger solcreme, som er svanemærket/allergitestet.
    • Søger skygge f.eks. under parasoller, træer og overdækning, når det er muligt. Vi opfordrer/nogle gange forlanger vi, at børnene leger i krattet, under vores store parasoller, træer eller under den overdækkede terrasse. Vi har masser af plads til at være i skyggen.
    • Når det er meget varmt og stærk sol, så leger vi ude om formiddagen - og går ind for at spise og lege i middagssolen, mellem 12 og 15.
    • Er gode, solsikre rollemodeller for børnene.
  • Mistanke om overgreb

    Vejle Kommune har udarbejdet en handleplan i tilfælde af mistanke om overgreb, det betyder, at vi i Vildanden handler ud fra denne, hvis der opstår en mistanke om overgreb eller en situation, der kræver særlig opmærksomhed. 
     
     
    Ved alle ansættelser skal der indhentes en børneattest. Vi tager desuden referencer på ansøgere til faste stillinger.
     
    Al erfaring viser, at risikoen for overgreb reduceres, når personalet har en åben, fælles og kontinuerelig debat om, hvordan man udfører sit arbejde.
  • Børnenes fødselsdage

    Børnenes fødselsdage har høj prioritet, og I kan vælge at fejre dagen hjemme hos jer selv eller her i Vildanden. Når man fejrer fødselsdag inviteres hele stuen til at fejre den. Ved særlige begivenheder kan vi desværre ikke fejre fødselsdagen hjemme hos børnene, men gerne i Vildanden.

    Fødselsdage i hjemmet:

    Til fødselsdage hvor børnene inviteres hjem, opfordrer vi til, at der serveres et måltid, der kan stå i stedet for den frokost, som serveres i Vildanden. Vi opfordrer til at tænke sundt og begrænse sukkerindholdet. Serveres der kagemand, is eller lignende, kan dette være i forlængelse af hovedmåltidet. Hvis man gerne vil give børnene noget, når de kommer, opfordrer vi til, at det er frugt eller grønt, eksempelvis sjove frugtspyd. Vi tager ikke slikposer m.m. med hjem fra fødselsdagen.

    Hvis fødselsdagen holdes i Vildanden, dækker vi et pænt bord med dug, lys, flag osv. Vi holder fødselsdagen kl. 9:00.

    Noget at dele ud:

    Mange vælger at dele noget ud. Der kan fx medbringes boller, kage, pizzasnegle eller lignende. Vi er altid i dialog med forældrene om, hvad de medbringer, og hvis det er nødvendigt, supplerer vi evt. med brød, frugt og vand. Det er forældrenes beslutning, om de vil medbringe noget spiseligt til fødselsdagen. Hvis ikke, så serverer vi brød, frugt og vand.

    Sunde vaner:

    Vi opfordrer til forældrene, om at tænke i de sunde baner, når de planlægger, hvad der skal medbringes. Popcorn, små pakker rosiner, frugtstænger o.l. kan være fornuftige alternativer til slik.

    Vi ønsker ikke, at der uddeles slikposer til at tage med hjem/gemmes til senere.

    Spørg personalet om råd eller find inspiration på bl.a. Frugtfest på fødevarestyrelsens hjemmeside: altomkost.dk

    Aftal tidspunktet for fødselsdagen med personalet, så store og små kan glæde sig til dagen.

    Ved private fødselsdage eller arrangementer, må der ikke deles invitationer ud i Vildanden. Desuden ønsker personalet ikke at være inddraget i processen.

  • Klimahandleplan i Vildanden

    Vildanden står over for en flytning i 2023 til en nybygget institution Kong Gauers gård, som vil leve op til 15 af de 17 verdensmål der er lavet. Mange interessante tanker er allerede tænkt. Lige nu lever vi børnehavelivet i Vildanden, hvor vi vil finde en strategi, som er meningsfuld her og nu, og som vi vil kunne tage med videre, når vi flytter.

    I Vildanden har vi en stor plantekasse - Blomsterhaven, som er fyldt op med planter fra forældrenes haver. Den vokser vildt og stort, og her har børnene mulighed for at se årets gang.

    Vi kan med denne være mere bevidste om, hvordan børnene kan inddrages i Blomsterhaven, således der skabes et læringsforløb omkring den. Vi kan være nysgerrige på, om det er en klimahave, eller om der er brug for en udvikling for at skabe en klimahave.

    Affaldssortering – vi sorterer lige nu i madaffald og restaffald. Vi kan dog blive mere bevidste om at sortere plastaffald i vores køkken. I april/maj 2022 har vi et læringsforløb for børnene omkring affaldssortering, herunder laves der skraldekunst af skrald.

    I køkkenet har vi fokus på en mere klimavenlig madplan. Vi tilstræber økologi på 50-60 %, samt ca. 2 kødfrie dage om måneden.

    Vi har allerede nu lys, som tænder og slukker automatisk, samt berøringsfri blandingsbatterier på toiletterne. Vi vil ikke sætte nye mål på bygningsniveau i klimastrategien, da vi flytter.